Verhildersum in Leens, een landgoed met een rijke historie

30 juni 2021 - Leens, Nederland

Met een volle maag van de soep weer naar de camper gelopen. Het water komt met bakken uit de hemel, dus geen lol aan buiten. Snel ingestapt en de terug naar Leens gegaan.

De bakermat van een adellijke familie bezocht. Het landgoed Verhildersum van de familie van Starckenborgh. Het lijkt familie te zijn van jonkheer Tjarda van Starckenborgh Stachhouwer die gouverneur van Nederlands Indie is geweest. Het houd de gemoederen bezig bij pappa, want er wordt in de historie van het huis niet gesproken over deze man. Het is lastig om te bedenken dat het niet over de familie gaat, maar over het huis. De borg is ontstaan vanuit een omgracht steenhuis en in de loop der jaren 2 keer verwoest en weer opgebouwd.  Steenhuizen werden in de 13 e eeuw gebruikt als vlucht- en opslagruimte. In de 16e eeuw verdween de verdedigbare functie van het steenhuis, doordat het niet bestand was tegen de zware vuurwapens van de vijand. Ze kregen een functie als woonhuis en werden steeds meer aangeduid als borg. Verhildersum werd in de 16e eeuw een langhuis. Later in de geschiedenis werd er een vleugel haaks op gebouwd en nog later volgde de andere vleugel en het poortgebouw. Aan het eind van de 17e eeuw (1686) zijn het poortgebouw en de westelijke vleugel weer afgebroken en in de 18e eeuw verdween ook de oostelijke zijvleugel. Tevens kreeg het gebouw een nieuwe voorgevel en dit is zoals het nu nog bestaat. 

nieuw optrekje gekocht?de historie van de Borg

natte keukenkoken, drogen, kletsen en slapen, het kan er allemaalde luxe bedstee, met behang van 1828

Na een ronde door het huis gaat pappa naar de camper terug om wat te lezen en een tukkie te doen. Ada en ik lopen verder over het landgoed, langs de hoge duiventil verder naar de andere gebouwen. 

Bij de borg horen een koetshuis, een schathuus (daar stond de schat van de landheer, zijn paarden en koetsen) een arbeiders hoeske en een boerderij. Ook is er een grote boomgaard met een bijzondere collectie hoogstamfruitrassen. 

een appelboomgaard met 100 oude rassen

Het arbeidershuisje geeft een beeld van het leven rond 1900. In 1880 kochten dagloner Jacob de Vries en zij vrouw Janna Bijma voor 100 gulden 4 are grond. Zij laten er voor 400 gulden een huisje op bouwen. 

de boerderij

In de boerderij is een tentoonstelling van oude landbouwvoertuigen en oude ambachten. Grappig om hier ook een radmaker te zien. Al wordt dat hier een stelmaker genoemd. Deze maakte het onderstel van een wagen. 

de grote boerderij

Terug bij de camper weer op pad. Even langs de Jumbo en een brievenbus zoeken om de verjaardagspost voor broerlief op tijd te laten komen. Op de camping aangekomen eerst maar eens de vuilwater tank geleegd en schoon water bij gevuld. Kunnen we morgen tenminste weer op pad. Op het nieuwe plekje geïnstalleerd en aan de thee. 

Lekker poosje lezen, maar de maag rommelt aardig dus niet te laat eten. Pannenkoeken staan er dit keer op het menu. Met spek, kaas en naturel. Smikkelen en smullen. 

Bakken maarPannenkoeken smullen

Afwas gedaan en nu lekker aan een kopje thee en maar weer even schrijven. Plan morgen om naar Dokkum te gaan en daarna ergens een camping in de buurt van Leeuwarden te zoeken. Hopelijk een iets drogere dag. 

Nu nog een poosje lezen en daarna op tijd in ons mandje. 

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade

3 Reacties

  1. Wim Appelman:
    30 juni 2021
    Leuk dat de Radmaker daar stelmaker heet! Had het graag zelf gezien, misschien in de toekomst een keer.
  2. Elles Verheul:
    30 juni 2021
    Geweldig om dit alles te lezen. Een stukje geschiedenis, heel interessant. Prachtige foto's. Blijf genieten. Veel groetjes van ons.
  3. Emmy:
    1 juli 2021
    Leuk om in de geschiedenis te duiken!